İç ve dış bakladan oluşan zincirler, pim ve burç zincirin mafsal hareketini meydana getirir. Çeşitli malzemelerden üretilebilen zincir parçaların ana yapısı; sementasyon, alaşımlı ve ıslah çeliklerdir.
Peki, alanımıza uygun doğru zinciri nasıl buluruz? Bunun için yapmanız gereken tek şey zincirin ölçüsünü belirlemektir. Bir zincirin ölçüsü ise iç genişliğine, hatvesine ve makara çapına bakılarak bulunur.
Standart Zincir: DIN 8187 ve DIN 8188 standartlarına bağlı olarak üretilen standart zincirlerin görevi, tek ve çok sıralı olarak her türlü güç aktarımını gerçekleştirmektir. Ayrı bu zincirler paslanmaz ve kaplamalı olarak da üretildiği için gıda sektörü gibi hijyenin ön planda olduğu ve korozyon sektörlerinde tercih edilmektedir. Kısaca güç aktarımının olduğu her yerde kullanılır. Özellikle de kasnak ve kayışın yetersiz kaldığı; yüksek sıcaklık, su, asitin mevcut olduğu yerlerde bu tarz zincirler vazgeçilmez bir kurtarıcıdır.
Standart Ataşmanlı Zincir: Standart zincirlere, kullanım amacına göre çeşitli kulak, kauçuk köprü, uzun pimin eklenmesiyle oluşan sistemdir. Bu zincir türünün, ,geniş veya dar tip tek delikli, iki delikli, dik veya bükülmüş formlu olarak çeşitlendirilerek imalatı yapılmaktadır. Bu zincirlerde kendi içinde standart kulaklı olmasının yanında müşterinin talebine göre özel kulaklı zincirler yapılmaktadır.
Fleyer Yaprak Zincir: Zincir piminin üzerine çok sayıda bakla dizilmesiyle oluşan zincire, fleyer yaprak zincir denir. Yüksek taşıma kapasitesinin olduğu, ağır yükleri kaldırmak için forklift, asansör ve benzeri gibi kaldırma gücünün ön planda olduğu alanlarda veya sistemlerde fleyer zinzir tercih edilir. Bu zincir türü, DIN standartları AL serisi, LH serisi ve LL serisi olarak imal edilir.
Scraper ( Kazıyıcı ) Zincir: Adından da anlaşılacağı üzere kazıyıcı zincirin amacı, malzeme veya ürünlerin bir yerden başka bir yere kazıma ya da sürüme yöntemi ile taşımaktır. Bu özelliği nedeniyle özellikle kömür ve madencilik sektöründe kullanılır. Bunun yanında kum ocaklarında ürün taşıma veya tahıl silolarında bulunana buğdayı ve benzer ürünleri silo içerisinden hat ile transfer işlemi yapmada kullanılır.
Gall Zincir: Zincir piminin soluna ve sağına fazlaca sayıda bakla dizilerek oluşturulan zincire denir. Mukavemetin ve dayanımın yüksek olduğu koşullarda tercih edilen gall zincir, özelikle demir çelik sektöründe, boru çekme tesislerinde ve haddehanelerde, ağır yük kaldırma düzeneklerinde tercih edilir.
Konveyör Zinciri: Bu zincir türü, çeşitli ataşmanın monte edilmesiyle ortaya çıkan paralel zincirlerdir. Hafif ve ağır yüklerin naklinde tercih edilir. Konveyör zincirlerin kullanım alanı geniş bir yelpazeye sahiptir. Başta konserve, makarna sanayinden tutunda demir çelik, çimento sanayine kadar birçok sektörde kullanılır.
Özel zincir: Firmamız, siz değerli müşterilerimize daha kaliteli ve daha iyi hizmet sunmak için fikir ve düşüncelerinizi her zaman ön planda tutmaktadır. Siz müşterilerimizin talebi doğrultusunda özel zincir imalatı yapmaktayız.